Inbraken en insluipingen steeds vaker overdag!

De politie van het wijkteam in Maarssen constateert een toename van het aantal inbraken en insluipingen, die overdag plaatsvinden.

Potentiële inbrekers kijken vooral of er deuren, ramen en bovenlichten openstaan. Om dieven niet de gelegenheid te bieden binnen te komen via die wegen moet de woning ALTIJD goed afgesloten worden. Ook als u thuis bent en geen zicht heeft op een openstaande buitendeur, sluit deze dan af of neem maatregelen, dat deze niet zomaar verder geopend kan worden.

Insluipers

Oudere mensen zijn steeds vaker het slachtoffer van insluipingen. Met een babbeltruc praten insluipers zich de woning in en leiden de aandacht van de bewoner(s) af. Ondertussen doorzoekt een medepleger de woning en steelt portemonnees, sieraden, bankpassen etc.

Geen pincode

De politie raadt aan om familieleden of andere bekenden die in deze riscicogroep vallen te instrueren hoe te handelen, indien onbekenden aanbellen. Vraag altijd om legitimatie en vertel aan NIEMAND uw pincode.

Verdachte situatie

Wie iets vreemds of verdachts ziet moet op het signalement van de persoon letten, bijzondere kledingkenmerken, eventueel vervoermiddel (kleur, merk, type, kenteken) en het alarmnummer 112 bellen.

Op deze website www.stopdecriminaliteit.nl kunt u zien hoeveel woninginbraken in uw omgeving plaatsvinden en wat u hier zelf tegen kunt doen.

Enquête in Spechtenkamp.

Door de wijkcommissie is onder de bewoners van Spechtenkamp een enquête gehouden. Deze is huis-aan-huis door de leden persoonlijk afgegeven of door de bus gedaan. De enquêtes zijn in de week erna opgehaald, echter hebben wij niet iedereen thuis kunnen treffen.

Mocht u de enquête hebben ingevuld en de vrijwilligers van de wijkcommissie gemist, dan verzoeken wij u om de ingevulde enquête alsnog door de brievenbus te doen bij het postadres van de wijkcommissie op Spechtenkamp 399.

Hoe meer deelnemers hoe betere weergave van het leefklimaat en knelpunten in de wijk. Graag hebben wij alle enquêtes vóór 15 juli in ons bezit. Alvast onze dank! Wij verwachten (mede door vakantietijd) in augustus u over de resultaten te kunnen informeren.

Vakantietips: veilig achterlaten van uw woning

De vakantie staat voor de deur! Even lekker weg om te genieten van uw vrije tijd. Om echt te kunnen ontspannen is het natuurlijk belangrijk dat u uw woning veilig achterlaat. De politie heeft zoals elk jaar de 25 vakantietips voor u op een rij gezet. Naast onderstaande tips is het ook een tip van ons om niet via de sociale media (Twitter, Hyves, Facebook etc.) te melden dat u er lekker op uittrekt! Niet alleen uw vrienden/kennissen lezen deze berichtjes! De wijkcommissie Spechtenkamp wenst u in elk geval een fijne vakantie! Hier volgen de tips:

 1. Vertel familie en kennissen wanneer en waar u met vakantie bent. Zorg ervoor dat ze in geval van nood uw woning in kunnen. Geef trein- of vluchtnummers door van vertrek en aankomsttijden.
 2. Vertel uw buren wanneer u weggaat en terugkomt. Laat ze eventueel hun (tweede) auto parkeren op uw oprit.
 3. Schakel elektrische apparaten uit en sluit gas- en waterkraan zonodig af.
 4. Als u uw woning verlaat, sluit dan ramen en deuren af. Vergeet ook de ramen en deuren op de eerste etage niet. Sluit uw schuur of berging af.
 5. Berg sleutels van raam- en deursloten goed op.
 6. Berg reservesleutels op of leg ze in een kluis en doe er geen label aan.
 7. Berg ladder en tuinmeubilair altijd op en/of leg deze deugdelijk vast.
 8. Laat regelmatig de post uit de brievenbus halen tijdens uw afwezigheid.
 9. Laat uw tuin en planten tijdens langdurige afwezigheid verzorgen. Een onverzorgde tuin of verdorde planten in de vensterbank geven aan dat de bewoners langdurig afwezig zijn.
 10. Zorg dat uw huis een bewoonde indruk maakt.
 11. Laat met behulp van schakelklokken verlichting aan- en uitgaan.
 12. Voorzie waardevolle goederen van een uniek merkteken: bijv. postcode en huisnummer.
 13. Schaf voor kostbaarheden en waardevolle documenten een kleine kluis aan.
 14. Wilt u toch spullen in huis verstoppen doe dit dan niet op de geëigende plaatsen.
 15. Laat nooit een touwtje uit de brievenbus hangen en leg geen sleutel in een bloempot.
 16. Waardevolle goederen niet zo neerzetten dat ze vanaf buiten goed zichtbaar zijn.
 17. Doe geen briefje op de deur waarop staat dat u weg bent of dat de sleutel bij de buren ligt.
 18. Spreek niet in op het antwoordapparaat dat u weg bent. Het komt regelmatig voor dat inbrekers eerst bellen.
 19. Antwoordt nooit op (telefonische) "enquêtes" over de vakantie.
 20. Haal de planten niet uit de vensterbank als u lang weggaat.
 21. Laat gordijnen of zonwering open.
 22. Laat geen (tuin)gereedschap rondom uw woning liggen.
 23. Zet ladders, vuilcontainers en andere dingen waar op geklommen kan worden weg.
 24. Gebruik registratiekaarten van de politie. Zo vergroot u de kans dat eigendommen snel terug gevonden worden.
 25. Als u bij u in de buurt iets verdachts ziet, schroom dan niet de politie te bellen. Noteer zomogelijk kentekens en andere bijzondere kenmerken.