WhatsApp-groep Maarssenbroek

WA-security1Samen Veiliger
De inbraakcijfers dalen in Maarssenbroek en dat is heel goed nieuws! Mede dankzij de Signaleringsteams en de WhatsApp-groepen die Maarssenbroek rijk is.

Om dit succes voort te zetten wordt er natuurlijk nog gezocht naar nieuwe vrijwilligers die zich daarvoor willen inzetten want elke inbraak of poging tot inbraak is er een te veel.

In dit artikel wordt u uitgelegd hoe de leden van de WhatsApp-groep te werk gaan, leest u mee?

Hoe kunnen we een veiligere omgeving creëren?
Samenwerken dat is het sleutelwoord! Doordat u als bewoner in uw eigen wijk als geen ander weet welke personen of voertuigen er wel in de wijk thuis hoort en welke niet heeft u al een streepje voor.

Natuurlijk komt u wel vaker personen of voertuigen tegen in uw wijk die u niet kent. Meestal is het visite voor de buren of zijn het mensen van een bedrijf die op huisbezoek gaan.

Soms komen er mensen in de wijk of staat er een voertuig in uw wijk waarbij u het gevoel hebt dat het ergens niet klopt. Wat er dan niet klopt weet u vaak dan nog niet, u kunt uw vinger er niet opleggen maar die persoon blijft bijvoorbeeld wel erg lang voor iemands deur staan, of kijkt wel erg geïnteresseerd in de woningen of in de auto’s. Ook worden er wel eens tassen met gereedschappen in struiken of in steegje of donkere onopvallende plekken in de buurt verstopt.

Wat te doen bij verdacht persoon of voertuig?
Wat moet u nu doen als u een verdacht persoon of voertuig ziet in uw wijk die u niet kent maar u wel een akelig gevoel bezorgd?

Uiteraard belt u dan meteen 112, u krijgt dan iemand van de meldkamer aan de telefoon. U legt uit wat u gezien heeft en geeft een zo goed mogelijk signalement van de persoon en/of voertuig. De medewerker van de meldkamer zal dit door geven aan de politie. De politie onderneemt graag actie want zij willen weten wat die persoon doet in uw wijk. De melding word volgens de SAAR theorie afgehandeld.WA-security2

Wat is de SAAR theorie en hoe werkt het?

SAAR staat voor:

  • S – Signaleren
  • A – Alarmeren
  • A – Appen
  • R – Reageren

Deze theorie is bedacht door de bewoners uit Ede. De theorie is wat aangepast aan de maatstaven van Maarssenbroek, geen plaats is hetzelfde natuurlijk.
De eerste twee stappen hebben we in de vorige alinea kunnen lezen, namelijk het Signaleren en het Alarmeren.

Als lid van de WhatsApp-groep Maarssenbroek volgt u ook de volgende twee stappen:
Nadat u 112 gebeld heeft, appt u wat u net gemeld heeft aan de meldkamer naar alle leden van de groepsapp Maarssenbroek. Dit is de tweede A in de SAAR theorie.

Met de R van Reageren wordt bedoeld dat u de persoon en/of voertuig in kwestie op afstand in de gaten houdt en de groep informeert door middel van een app te versturen als de persoon en/of voertuig in kwestie zich verplaatst. Als de politie ter plaatse komt kan er meteen verteld worden waar de persoon en/of voertuig in kwestie zich bevindt.

Kunt u als lid van de WhatsApp-groep Maarssenbroek ook ingezet worden als de politie dat nodig acht?
Ja, dat kan! De politie kan opzoek zijn naar een perso(o)n(en) en/of voertuig(en) en hebben daar soms wat meer ogen voor nodig. Als de politie behoefte heeft aan meer ogen in de wijk word dat gemeld bij de contactpersoon van de WhatsApp-groep en die zal de oproep appen naar alle leden van de WhatsApp-groep. Verder werkt het hetzelfde als de SAAR theorie. Het enige verschil is dat de melding nu vanuit de politie komt en niet vanuit de burger.

Vrijwillig of verplicht?
Het lid zijn van de WhatsApp-groep Maarssenbroek is uitsluitend op vrijwillige basis. U bent ook niet verplicht om in actie te komen bij een melding van uw medeburger of de politie.

Zijn er voorwaarde aan verbonden?
Om lid te kunnen worden van de WhatsApp-groep Maarssenbroek moet je aan de volgende eisen voldoen:

  • De minimale leeftijd is 21 jaar
  • U bent woonachtig in Maarssenbroek
  • U geeft schriftelijk (mag ook per mail) toestemming voor een screening van de politie

Om de check te doen zal er naar persoonlijke gegevens worden gevraagd, u kunt er vanuit gaan dat er zorgvuldig met uw gegevens omgegaan word en uitsluitend voor dit doeleinde gebruikt word.

Hoe kan ik mij opgeven en/of meer informatie krijgen?

  • Bent u enthousiast geworden en wilt u deel uit maken van de WhatsApp-groep? Geef u dan op!
  • Bent u nog niet helemaal overtuigd of is iets nog niet helemaal duidelijk? Stel gerust uw vraag!
  • Wilt u zich regelmatiger en intensiever inzetten voor de veiligheid in uw wijk? U kunt zich – na de screening door de politie- aansluiten bij een van de signaleringsteams die Maarssenbroek rijk is!

In alle bovenstaande gevallen kunt u een mail sturen naar: whatsappmbroek@hotmail.com.

Tot slot…
Wij hopen u te mogen verwelkomen als lid van de WhatsApp-groep Maarssenbroek en/of als lid van een van onze signaleringsteams. Samen met u kunnen wij Maarssenbroek nog veiliger maken door samen te werken met de burger, gemeente en de politie!

Geef misdaad ook in Maarssenbroek geen kans!

De WhatsApp-groep Maarssenbroek is een initiatief van inwoners uit Maarssenbroek en politie Maarssen.

Met dank aan onze sponsors!
Agenda
Twitter @Spechtenkamp

Ik kwam ook door Zebraspoor, Spechtenkamp, Kamelenspoor en Pauwenkamp #Rhijnspoor pic.twitter.com/k9hB…

Nieuws op RTV Stichtse Vecht